MTB Clubtocht “elders” op zondag 12 november

Op de uitnodiging staat:

Dit jaar gaan we in de mooie omgeving van de Sallandse heuvelrug rijden, met prachtige afdalingen.Je hebt keuze uit 3 verschillende afstanden. Namelijk 40 km, 55 km en 75 km.We vertrekken om 9.00 uur vanaf  Restaurant De Sallandse Berg,  Grotestraat 285, 7441 GS Nijverdal.

In de auto op weg naar Nijverdal, de stemming is opperbest. Mooi droog weer, mtben in een prachtige omgeving, mooie uitdagende singletracks in de mtb routes. We hebben er zin in. Wat toch prachtig om met een groep clubgenoten zo’n tocht te maken! Onderweg naar Nijverdal begint het iets te druppen, overgaand naar fikse regen. Het wordt iets stiller in de auto. Maar aangekomen op de parkeeerplaats van Restaurant De Sallandse Berg zien we andere clubgenoten al staan. We zijn met 16 personen, een mooie opkomst. Mannen, vrouwen, ouder en jonger, snel en iets sneller, een gevarieerd gezelschap. Jan Koster, de organisator, heeft hier rekening mee gehouden. We kunnen kiezen uit 40 km, 55 km en 75 km en we maken gebruik van de mtb routes van Hellendoorn, Holten en Rijssen. Plotseling besluit één wtcer om naar huis te fietsen, hij volgt zijn inwendig kompas.

De andere 15 beginnen aan de route van Hellendoorn, 20 km keren en wenden, klimmen en dalen, mooie kombochten en af en toe zo’n vaal klimmetje op een iets zuigend pad. Daar worden we sterk van. De tocht gaat achter Avonturenpark Hellendoorn langs en we beginnen aan het laatste gedeelte, een steile afdaling waar we beheerst afgaan en dan de laatste slingers en weer richting parkeerplaats. Op de parkeerplaats horen we dat er een kleine valpartij was, gelukkig geen letsel en een wtcer met materiaalpech. Deze wtcers gaan al vast met de auto naar het koffieadres, want de koffie heeft ieder wel verdiend. De anderen vervolgen hun weg via de mtb route Holten naar het koffieadres. Dit gedeelte bestaat uit heide- en bosgebied met flinke hoogte verschillen en fraaie uitzichten. Hoogtepunten zijn de Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelt, kuitenbijters. We fietsen achter de Canadese begraafplaats Holten langs waar ons koffieadresje dicht bij is. Een wtcer met niet zo’n goed richtingsgevoel fietst een blokje extra maar was nog net op tijd voor de koffie en haar zo geliefde appelgebak. Het lijkt een deftig restaurant “Het Losse Hoes” waar we gespikkeld en vol modder binnenstappen. Kan dat allemaal? Kom verder zegt de eigenaar, dit is mooi toch? Geweldig, de man heeft ervaring. We genieten van de heerlijke koffie en het super lekkere gebak met allemaal fruit erbij. Een 10 op de schaal van appelgebak. Na de pauze besluiten we om de lus van Rijssen te laten liggen. We gaan via de mtb route Holten naar het eindpunt. De route van Holten is een natuurlijke route, maar wat hebben ze mooie singletracks erin gebouwd. Het is geen moment saai. Onderweg is er een hardloopwedstrijd welke route wij kruisen, dat gaat goed. Omdat het weer iets motterig is, is het op de route vrij rustig, iedereen komt aan zijn trekken, we leven ons helemaal uit. Nog een laatste stukje bochtenwerk met de Henk Poorte track en we zijn op ons eindpunt, de parkeerplaats waar onze auto’s staan. Blije gezichten, voldaan. We besluiten om aankomende zomer deze route nog een keer te rijden en dan Rijssen erbij! Organisatie bedankt voor de mooie mtb ochtend!

Lubbechien